Učenici  naše škole prvi na Državnom natjecanju iz robotike

 

Zlatni na naprednom robotičkom natjecanju

 Makex 2018.

            Mladi robotičari OŠ Stenjevec, dana 10.11.2018. sudjelovali su na naprednom robotičkom natjecanju Makex 2018. gdje sudjeluju najbolji mladi informatičari osnovnih škola iz prošlogodišnje Croatian makers lige.Na natjecanju su u savezu s OŠ Josipa Antuna Ćolnića  iz Đakova osvojili prvo mjesto te imaju iznimnu čast predstavljati robotičare koji će u Kini na svjetskom natjecanju iz robotike predstavljati Hrvatsku.

           Odmah nakon WER-a, naprednog robotičkog natjecanja, dobili smo zadatke i upute za Makex 2018. Skoro svaki dan u školi smo ostajali do pola deset na večer kako bi se pripremili za natjecanje. Nije bilo lako. Imali smo puno uspona i padova. U nekim trenutcima htjeli smo odustati, no profesor informatike Danijel Stanić bio nam je velika podrška te nas je kontinuirano motivirao da ustrajemo i nastavimo dalje. On također nije imao lak zadatak. Morao je izabrati između  petero najboljih robotičara naše škole tko će sudjelovati na natjecanju,a prijaviti je mogao samo dvoje učenika. Tu zaslugu smo dobili Lucija Miljanić, učenica7a. i ja. Moram naglasiti da su nas Andrija Ćavar i Zvonimir Horvat, učenici 7.c, pratili na natjecanje te bili velika podrška.

            U subotu 10.11.2018. u pola osam ujutro Lucija, Andrija, Zvonimir, profesor i ja, busom smo krenuli od naše škole do Črnomerca pa na tramvaj do Osnovne škole Jure Kaštelana na Savici. Otvorenje natjecanja počelo je u deset sati. Natjecanje je imalo kvalifikacijsku rundu i rundu za prvaka u kojim smo imali sat i pol za programiranje. Tema natjecanja bila je „Plavi planet“. Timovi su rješavali zadatke poput sortiranja smeća, čišćenja zagađenja u vodama, rastavljanja starih termalnih energetskih stanica i monitoriranja kvalitete zraka koristeći mBot robote. U ovom natjecanju timovi su slučajnom metodom povezani i zajedno rješavaju zadatke. Natjecanje je osmišljeno kao savez između dviju škola pa smo slučajnim odabirom sklopili savez s  Osnovnom školom Josip Antun Ćolnić iz Đakova s kojom smo i dalje u kontaktu. Nismo imali neku veliku konkurenciju pa smo lako dominirali. Imali smo 40 bodova više od ostalih i nevjerojatno vrijeme, ipak velika zasluga ide osnovnoj školi Josipa Antuna Ćolnića jer su imali maksimalan broj bodova i bez njih ne bismo pobijedili. Pokazalo se da smo zajedno jači i uspješniji

            U srijedu 5.12.2018. letimo za Shenzhen kinesku metropolu tehnologije na svjetsko napredno natjecanje iz robotike gdje predstavljamo Hrvatsku. Veselimo se putu i još uvijek ne možemo vjerovati da idemo u daleku Kinu.

Dorijan Pavlešić 6.d