PUTOPISNO PO SJEVERU HRVATSKE

Učenici sedmih razreda naše škole, u petak, 19. listopada uputili su se prema sjeveru Hrvatske te razgledali hidroelektranu Čakovec, grad Varaždin, Muzej kukaca u Varaždinu te dvorac Trakošćan.

U petak, 19. listopada, učenici sedmih razreda OŠ Stenjevec zajedno s nastavnicama, uputili su se na terensku nastavu prema sjeveru Hrvatske. Cijelim putem vladala je vesela i pozitivna atmosfera, a nakon sat vremena vožnje stigli su i do hidroelektrane Čakovec. Hidroelektrana Čakovec smještena je na rijeci Dravi te je 22. hidroelektrana od izvorišta Drave i prva hidroelektrana u Hrvatskoj sa cijevnim turbina u strojarnici. Njezina glavna uloga je prvenstvena zaštita okolnih naselja od poplava, a također zadužena je za proizvodnju električne energije te poboljšanje opskrbe vodom i odvodnje. Također, njen protok je 500 metara kubičnih vode u sekundi.

Sljedeća točka bila je obilazak grada Varaždina. Varaždin je grad na sjeveru Hrvatske te ujedno i sredite Varaždinske županije. Prema arheološkim nalazima, grad je bio naseljen još u rimsko doba, a dokaz tome su ulice Via Militum i Via Petovia (današnje ulice Braće Radić i Optujska). Marija Terezija 1767. godine osniva po prvi puta vladu (Hrvatsko kraljevsko vijeće) sa sjedištem u Varaždinu, a on postaje glavnim gradom od 1767.-1776. godine. Poznato je to što se u njemu nalazi jedno od najljepših groblja u Hrvatskoj, gradsko groblje Varaždin.

Nakon zanimljivih podataka o Varaždinu, uputili su se prema Muzeju kukaca koji se nalazi u palači Herzer te je upravo ona jedna od dokaza da je Varaždin barokni grad. U muzeju kukaca otkrili su koliko različitih vrsti kukaca postoji na svijetu, kako se oni razmnožavaju i što uopće ubrajamo pod kukce.

Šetnja Čakovcem i Varaždinom je završila te su došli do dvorca Trakošćan koji je jedan od najljepših i najposjećenijih hrvatskih dvorca. Dvorac je podignut u 13.st. radi obrane, a od 1568.god. u njemu vladaju plemićka obitelj Draškovići. Prostorije u dvorcu su vrlo velike, a možemo naći sve od spavaćih soba do čitaonice. Kreveti su dosta mali te nam je to dokaz da ljudi u to doba nisu bili visoki, a poznato je da su plemići Draškovići imali svoju vojsku koja se sastojala od 400 vojnika. Još jedna zanimljivost je ta što se upravo u Trakošćanu nalazi najstariji klavir u Hrvatskoj. Učenici su proveli jedan zanimljiv petak u Hrvatskom zagorju te se uputili prema Zagrebu.

 

 

                                                                                                             Tara Sedlar, 7.a